Hozzávalók
1 kg pulykamell filé darálva
3 közepes fej vöröshagyma
3 tojásfehérje
3 egész tojás
só
bors
majoranna
fokhagyma
kikenéshez egy evőkanál olíva olaj
Elkészítés
A hagymát felaprítjuk apró darabokra. Összekeverjük
darált hússal és a 3 tojás fehérjéjével. Végül belekeverjük ízlés
szerint a fűszereket. Lehet közben kóstolgatni, hogy mennyire ízletes,
illetve egyéb fűszerek is tehetőek bele. Közben a 3 egész tojást 20 perc
alatt vízben keményre főzzük. Egy gerinc formát, vagy egy kisebb kenyér
sütéshez alkalmas tepsit vékonyan kikenünk olíva olajjal, és 2 cm
vastagon belenyomkodunk egy adag masszát.
Erre rátesszük a megfőtt és héjától megszabadított
kemény tojásokat hosszában sorban, pont középre elhelyezve. Végül a
maradék húst is rányomkodjuk úgy, hogy a tojásokat teljesen befedje, és
ne maradjon légüres tér. 180 fokos sütőben 1,2-1,5 órát sütjük, míg nem
enged ki már levet, és szépen megsült a teteje. Vágjuk fel 1.5 cm vastag
szeletekre. Ehetjük hidegen is saláta mellé, vagy melegen barna
rizzsel.
Szia Jucus, holnap szeretném ezt a vagdaltat holnap elkészíteni, és kérdésem lenne:) Tojássárgát miért nem szabad bele tenni?(avagy mit csinálsz a maradék 3 sárgájával?) Köszi:)
VálaszTörlésBea
Szia Bea,
TörlésA tojássárgája és a fehérje között az a nagy különbség (a színén kívül :) ), hogy a sárgája sok zsírt tartalmaz és több kalóriát. A sárgája (19 grammos esetén) 6g zsírt tartalmaz és 69 kcal, míg a fehérje (33 grammos esetén)csak 0,1g zsírt és 19 kcal. Így nem növelem az étel zsírtartalmát feleslegesen. De lehet tojás nélkül is készíteni, egyben fog maradni, csak nagyon tömény lesz.
A maradék sárgájából a kajájukra kevésbé figyelő kollégáimnak szoktam piskótát készíteni nagy örömükre.
Remélem sikerül elkészíteni a vagdaltat, és ízleni is fog, majd kérek visszajelzést, hogy sikerült! :)
Köszi a választ, ma sajna nem sikerült mégsem megfőzni, de a héten mindenképp sor kerül rá:) A tojást még meggondolom, lehet csak 1-et teszek bele, a mennyiség úgyis csak a fele lenne. Annyi kis zsír pedig elfér:)
VálaszTörlés