2012. február 17., péntek

Kizárólag teljes kiőrlésű lisztből, élesztő nélküli kenyér

Hozzávalók

50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
1 púpozott kávés (legkisebb) kanál só
1 púpozott kávéskanál szódabikarbóna
4 dl víz (langyos)
8 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál olíva olaj a sütőforma kikenéshez
 
Elkészítés

Egy tálba belemérem a lisztet, a sót, a szódabikarbónát, és összekeverem a kanállal. Beleöntöm a vizet és az olajat, majd jól összekeverem egy keverő géppel . Amikor összeállt a tészta, a gyúrást a gyúródeszkán folytatom. Csak addig gyúrom, amíg a tészta szépen összeáll, és már nem ragad. Ha ragad, szórok rá lisztet, összegyúrom, és ezt addig ismétlem, amíg nem ragad a tészta.
Ha nem lehet gyúrni, mert túl kemény a tészta, szétmorzsolódik, hozzáöntök egy kis vizet (fél deci), és összegyúrom, ezt addig ismétlem, amíg a tészta jól gyúrható lesz, de nem ragad se a kezemhez, se a gyúródeszkához. (Ha nincs gyúródeszka, a lemosott asztalon vagy konyhapulton is meg lehet gyúrni.)
(A tészta akkor jó, ha összeállt a tészta, nagyjából mindenhol egyformán néz ki.)
A maradék olajjal tollal kikenem az őzgerinchez hasonlító tortaformát, beleteszem a tésztát, és már rakom a sütőbe. Nem kell előmelegíteni, 180 fokon  45 percig sütöm, ha kemény kenyérhéjat szeretnék, akkor még további 15 percet is süthetem.
 
Elkészítési idő: 1 óra alatt kész a sütéssel együtt

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése