A szervezet zavartalan működéséhez a vitaminok és
ásványi anyagok elengedhetetlenek. A vitaminok létfontosságú
szerepet töltenek be számos anyagcsere-folyamatban, így az
immunvédekezésben, az enzimek működésében vagy a vérképzésben. Minden
vitaminnak megvan a saját szerepe, így egymást nem pótolják. Amennyiben hiányzik valamelyik vitamin, akkor
károsodhatnak az anyagcsere-folyamatok, és betegek is lehetünk.
A vitaminok fajtái:
- Zsírban oldódó vitaminok
Ide tartozik
az A-, a D-, az E- és a K-vitamin, ezek felszívódásához zsiradék
jelenlétére van szükség. Ezeket képes eltárolni a szervezet, K- és
A-vitamint pedig elő is állít. A
zsíroldékony vitaminok közül néhány az úgynevezett elővitaminokból képződik, és ebben a formában is kerül a
szervezetbe. Az A-vitamin elővitaminja például a béta-karotin, amely a
sárgarépában és a sütőtökben is megtalálható.
- Vízben oldódó vitaminok
Ide
tartozik a C-, a B1-, a B2-, a B6- és a B12-vitamin. Ezeket a szervezet nem tárolja,
így az adott napon fel nem használt mennyiség a széklettel vagy a
vizelettel ürül ki. A vízoldékony vitaminoknak
nincsenek elővitaminjaik.
C vitamin
C-vitamin hiánya esetén az immunrendszer legyengül és a fertőzésekre
való fogékonyság nő. A kávé megakadályozza a vitamin
felszívódását, a cigaretta pedig kivonja a szervezetből.
B1 vitamin
Szénhidrátok anyagcseréjében játszik szerepet, ezért minél több szénhidrátot fogyasztunk, annál több vitaminra van szükség. Jótékony hatással van az idegi működésre és a szívműködésre. B1 vitamin források: teljes kiőrlésű gabonák, dió, mogyoró, sertéshús, máj.
B2 vitamin
Szerepet
játszik a zsírsavak lebontásában, és a
méregtelenítésben. Mivel ez a vitamin is szerepet játszik a szénhidrátok
anyagcseréjében, ezért az ajánlott mennyiség szintén a szénhidrát
bevitelhez köthető, de nem annyira direkt mértékben mint a B1 vitamin
esetében.
B2 vitamin hiánya a bőrfelületekre van hatással. A bőr könnyen és mélyen kirepedezhet. Megtalálható a tojásban, különböző zöldségekben illetve számos hús is tartalmazza (máj, sertéshús).
B6 vitamin
Jótékony hatással van az idegrendszerre, a bőrfelületre és a szívre. A fogyókúrák, diéták B6 vitaminhiányt idézhetnek elő, ezért ilyenkor utólagos bevitelre lehet szükség. B6 vitaminforrások: tojássárgája, hús, hüvelyesek.
B12 vitamin
Csak állati eredetűekben fordul elő. A szervezet ezt a vitamint is képes előállítani, de csak a vastagbélben, ahol már nem tud felszívódni, így kiürül a szervezetből. Nagyon rossz a szervezet vitamin hasznosító képessége a B12 esetében. A bevitt mennyiség alig 25%-a hasznosul. Vegetáriánus életmód esetén B12 be sem kerül a szervezetbe. B12 vitaminforrás a máj, tejtermékek illetve a hús. A vitamin hiánya esetén vérszegénység léphet fel. Jótékony hatással van az anyagcserére és a vörösvértest képzésre.
Ásványi anyagok
A kálcium szerepet játszik a csontok és a fogak
felépítésében, nélkülözhetetlen az idegrendszer működéséhez, az
ingerület továbbításához, a véralvadás megfelelő létrejöttéhez és az
izmok összehúzódásához.
A nátrium nélkülözhetetlen a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, valamint részt vesz az idegsejtek közötti ingerületátvitelben és az izomműködésben is.
A magnézium a csont- és fogképzéshez szükséges, de számos enzim alkotórésze is, ezen kívül fontos szerepet játszik az izom összehúzódásban.
A foszfor elsősorban a csontok, a fogak és a DNS alkotórésze, de nélkülözhetetlen az energiatermeléshez is.
A nátrium nélkülözhetetlen a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában, valamint részt vesz az idegsejtek közötti ingerületátvitelben és az izomműködésben is.
A magnézium a csont- és fogképzéshez szükséges, de számos enzim alkotórésze is, ezen kívül fontos szerepet játszik az izom összehúzódásban.
A foszfor elsősorban a csontok, a fogak és a DNS alkotórésze, de nélkülözhetetlen az energiatermeléshez is.
Nyomelemek
A legfontosabb nyomelemek a vas, a réz, a cink, a fluor, a jód és a szelén.
A vas fontos összetevője az oxigén felvételéért és a szövetekhez történő szállításáért felelős hemoglobinnak és az izomsejteknek.
A legfontosabb nyomelemek a vas, a réz, a cink, a fluor, a jód és a szelén.
A vas fontos összetevője az oxigén felvételéért és a szövetekhez történő szállításáért felelős hemoglobinnak és az izomsejteknek.
A réz szükséges az enzimek, a csontok, a kötőszövet és a vörösvérsejtek kialakításához.
A cinknek
fontos szerepe van a sejtek regenerációjában, a sebgyógyulás
folyamatában és a növekedésben.
A fluor fő szerepe a csontok és fogak szilárdságának biztosítása.
A jód
szerepet
játszik az alapanyagcsere szabályozásában és fontos alkotórésze a
pajzsmirigyhormonnak.
A szelén megköti a szervezetben
keletkező, káros hatású szabadgyököket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése