1 kg káposzta
1 kis fej hagyma
2 evőkanál olíva olaj
3 dkg zabliszt
5 dl paradicsompüré
édesítőszer
só
bors
Elkészítés
A
káposzta külső, sérült leveleit eltávolítjuk. A káposztafejet leöblítjük,
kettévágjuk, torzsáját kiemeljük, és leveleit vékony csíkokra vágjuk-gyaluljuk.
A hagymát meghámozzuk és megmossuk. A káposztát nagyobb edénybe tesszük,
és csak annyi vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Kissé megsózzuk,
hozzáadjuk az egészben hagyott hagymát, és fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára,
de nem pépesre főzzük (20-25 perc). Az olajat felforrósítjuk, elkeverjük a
liszttel, és világosra pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk, és simára
keverjük a paradicsompürével majd a káposztához öntjük. Jól összeforraljuk,
végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és édesítjük.
Miért is jó a káposzta?
Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium mennyisége kiemelkedő és a vasé is jelentős. A káposztában lévő, csípős ízű mustárolaj antibakteriális hatású, tulajdonképpen természetes antibiotikumnak tekinthető. Tiocianátot is tartalmaz, amely gyomorfekély esetében jótékony hatású. A káposzta sokoldalúságát bizonyítja, hogy hatásos a gyomor, a bélrendszer, a tüdő, a mell és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében, sőt egyes vélemények szerint bizonyos esetekben a már kialakult rákot is képes gyógyítani. A kalóriaszegény étrendre szorulóknak jó hír, hogy értékes összetevői mellett száz grammjában csupán 31 kalória van, miközben az ajánlott napi rostbevitel egytizedét fedezi ez a mennyiség.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése